‘Fake News’: de term deed zijn intrede samen met de aantrede van de Amerikaanse president Trump. Daaropvolgend werd het zogenaamde ‘factchecking’ een must om de leugens van de waarheid te scheiden. Misverstanden worden vandaag veel sneller uitgeklaard en makkelijker opgespoord. Omdat er nogal wat fake news de ronde doet over plastic, gingen wij even factchecken.

Er doet heel wat fake news de ronde over plastics

Verpakkingen uit plastic zijn nutteloos

Fake news! Met een beetje plastic voorkom je tonnen voedselverspilling. Een komkommer in plasticfolie blijft meer dan tien dagen langer goed dan een zonder. Hetzelfde geldt voor andere voedingswaren. Plastic bevordert de houdbaarheid en zorgt dat vlees, vis en groenten op een gezonde en hygiënische manier bewaard kunnen worden.

Virussen overleven langer op plastics dan op karton

De coronacrisis was voor sommige mensen de aanleiding om plastic met de vinger te wijzen als zouden virussen en bacteriën langer overleven op plastic dan op karton. Dat virussen een bepaalde periode aanwezig zijn op het materiaal klopt. Toch is het niet juist dat karton een beter alternatief is in dit opzicht. De variaties op de kartonmetingen tijdens die studies waren zelfs opvallend groter.

De alternatieven voor plastic zijn altijd beter

Niet waar! Weet je dat je bijvoorbeeld veel meer energie nodig hebt om een glazen fles te maken dan om plastic verpakkingen te produceren? Een glazen fles heeft tot 24 keer meer energie nodig om te maken dan een petfles. Omdat glas ook gewoon zwaarder weegt, spenderen we veel meer geld en energie aan het transporteren van glas dan aan het transport van hetzelfde volume aan plastic flessen. Uiteraard kan je glazen flessen hergebruiken, maar niet oneindig.

“De voorvechters van de goede zaak stellen dat glas altijd beter zou zijn omdat het een lagere CO2-footprint zou hebben. Dat is eenvoudigweg niet waar”, vertelt Kim Ragaert in ‘Mei plasticvrij of mei factcheck-vrij’.

Als we de natuur een warm hart toedragen, dan nemen we zelf onze verantwoordelijkheid

Plastics vervuilen onze zeeën en oceanen

Deze stelling wordt vaak naar voor geschoven om plastic alle schuld in de schoenen te schuiven. En eigenlijk houdt ze nauwelijks steek. Uiteraard is het makkelijker om van iets of iemand anders het zwarte schaap te maken, dan om de hand in eigen boezem te steken en zelf de verantwoordelijkheid op te nemen. Zoals je in heel wat van onze artikels kan lezen, is het wij die vervuilen, niet de producten. Is plasticafval een probleem? Absoluut! Maar enige nuance met betrekking tot zaken als de plasticsoep is aan de orde. Of zoals Kim Ragaert, professor Circular Plastics aan UGent zegt: “We hebben een afval-en attitudeprobleem, niet een materiaalprobleem.” Plastics Europe – en bij uitbreiding de hele sector – erkent het probleem en doet er ook alles aan om vervuiling tegen te gaan.

Gerecycleerd plastic is minderwaardig

De wereld staat niet stil. De technologie evolueert aan een verschroeiend tempo en ook recyclage is een heel eind gekomen. Leer meer over recyclage in onze blogartikels.

Bronnen: