Herinner je nog toen je ouders zeiden dat je pas van tafel mocht nadat je je bord leeggegeten had? Of dat nu nog zo is, laten we even in het midden, maar feit is dat voedselverspilling een zonde is en blijft. Heel vaak kopen we met onze ogen en maag. Eigenlijk mag je niet gaan shoppen als je honger hebt, want dan koop je al snel iets dat je meer dan waarschijnlijk niet nodig hebt. En iets dat je niet nodig hebt, belandt negen op de tien in de vuilnisbak. Maar hoe kan je je producten die je wel nodig hebt nu zo lang mogelijk vers houden?

Jaarlijks worden ettelijke miljoenen ton voedingsproducten weggegooid

Boodschappen doen begint bij een goede voorbereiding

Voor we het hebben over hoe je je ingrediënten zo vers mogelijk kan houden, is het belangrijk om even stil te staan bij de manier waarop je je boodschappen doet. Hier kan je al heel wat voedselverspilling tegengaan. Vijf tips die je daarbij kunnen helpen.

Maak een weekplan

Probeer voor elke dag van de week te weten wat je ’s avonds en ’s middags wil klaarmaken en maak een plan of een weekmenu op.

Maak een boodschappenlijstje

Als je maar een keer in de week naar de supermarkt wil, dan stel je best een boodschappenlijstje op met de ingrediënten die je zeker nodig hebt. Wil je je groenten, vis en/of vlees dagvers, dan maak je bij voorkeur een apart lijstje met de zaken die je door de week vers in huis wil halen. Doe je liever al je boodschappen bij eenzelfde winkel of in het grootwarenhuis, dan is dat uiteraard niet aan de orde.

Neem een balpen mee naar de winkel

Vlot boodschappen doen, is schrappen wat je al in je winkelkar hebt liggen. Werk je lijstje af en voor je het weet sta je aan de kassa. Neem enkel mee wat op je lijstje staat! Impulsaankopen zijn nooit een goed idee.

Begeef je enkel in winkelgangen waar je moet zijn

Een winkel of grootwarenhuis waar je elke week je boodschappen doet, daar weet je perfect je weg. Als er geen chips op je lijstje staan, ga dan ook niet naar de winkelgang waar je snoepgoed en snacks kan vinden. Als je jezelf niet in de verleiding brengt, is de kans groot dat je niet zal toegeven aan al dat lekkers.

Begeef je enkel in de winkelgangen waar je moet zijn

Geef niet te snel toe aan promoties

Het is heel erg aanlokkelijk om in te gaan op bepaalde promoties, maar heb je echt twee of drie flessen whisky nodig? Wil je wel vijf zakken borrelnootjes in huis? En weet je wel zeker dat je die 4 + 1 hamburgerpromotie in je weekmenu verwerkt krijgt? Koop enkel het hoogstnoodzakelijke en ga zo voedselverspilling tegen.

Geen tijd om dagvers te kopen? Geen probleem!

Ontbreekt je de tijd om elke dag of om de twee dagen op boodschappen te gaan? Geen probleem! Kies in dat geval voor producten met een langere houdbaarheidsdatum en/of producten in een plastic verpakking. Plastic heeft een eerder kwalijke reputatie, toch gaat het waardevolle materiaal heel wat voedselverspilling tegen. Enkele voorbeelden.

  • Een biefstuk kan vijf tot tien dagen houdbaar blijven met dank aan een geavanceerde plastic verpakking
  • Een komkommer blijft tot 14 dagen houdbaar met een plastic jasje aan. Dat is meer dan de helft langer dan een komkommer die niet verpakt is in krimpfolie.
  • Verse ham bewaar je een dag of drie/vier zonder verpakking. In plastic kan dat maal een factor drie/vier.
Komkommers blijven langer vers in plasticfolie

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. We hebben het dan nog niet gehad over ingrediënten die je vacuüm verpakt. Door vlees, vis, groenten en andere producten in een plastic zak te steken en de lucht eruit te trekken, kan je deze veel langer bewaren. Daarenboven ben je zeker dat de ingrediënten niet alleen vers blijven, ze behouden ook hun structuur en smaak, ook bij het invriezen. Vacuümkoken of sous-vide koken is trouwens een kooktechniek die je steeds vaker ziet opduiken, ook in de keuken van de hobbykok. Bij sous-vide koken worden de ingrediënten, verpakt in plastic, ondergedompeld in een waterbad, koker of verwarmd in een stoomoven en perfect gegaard.

Plastic verpakkingen gaan niet enkel voedselverspilling tegen

Naast voedselverspilling beschermt plastic ons tegen besmettingen. Plastic houdt bacteriën en vocht tegen en is in veel gevallen een barrière voor uv-stralen. Zijn hygiëne en gezondheid belangrijk voor jou? Kies, zeker in geval van delicate producten, voor een verpakking uit plastic.