Welke jobs heeft de kunststoffensector in de aanbieding en wat houden ze precies in? Moet je het antwoord schuldig blijven? Of spreekt de sector je niet aan? Oordeel niet te snel, want onbekend is vaak onbemind. En dan loeren de clichés en misvattingen algauw om de hoek. Jammer, want een job in de kunststoffensector is meer dan ooit een toekomstgerichte keuze.

Gratis opleidingen bij kiem

Stof tot nadenken

Weet je dat er nergens ter wereld zoveel kunststof per inwoner wordt ontwikkeld dan in België? Veel kans dus dat er ook in jouw buurt een of meerdere kunststofverwerkende bedrijven gevestigd zijn. Uit een studie van Agoria en essenscia (2019, Polymatters ‘Plastics in a circular economy’) blijkt dat in 2018 meer dan 30.000 personen actief waren in deze industrie, waarvan meer dan 70% in de kunststofverwerking. Niettegenstaande kampt de sector nog steeds met een recordaantal openstaande vacatures. Door de enorme vraag op de arbeidsmarkt ben je dus zeker van een job dichtbij huis én een aantrekkelijk loon aangezien er vaak in een ploegensysteem wordt gewerkt.

Jobs, jobs, jobs

De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op in de kunststoffensector, niet in het minst op het vlak van duurzaamheid. Bedrijven zijn dan ook constant op zoek naar geschikte profielen, zowel in de productie als in R&D. Ingenieurs- en technische functies zoals procesoperatoren en onderhoudstechnici zijn zeer gegeerd. STEM-studierichtingen zijn een springplank naar deze jobs. De sector biedt echter ook een uitgebreid pakket van opleidingen aan voor wie geen geschikte scholing genoot, zich wil her- of bijscholen. Zo kan een vijftigdagenopleiding van de sectorale opleidingsorganisatie PlastIQ het begin zijn van een carrière als kunststofoperator in de chemische sector.

Een blik achter de schermen

Kunststofkorrels worden met computergestuurde machines omgetoverd tot hoogtechnologische producten

Sam werkt als operator in de productiehal van een kunststofverwerkend bedrijf. Kunststofkorrels worden er met computergestuurde machines omgetoverd tot hoogtechnologische producten. Ze denkt probleemoplossend en is gefascineerd door technieken. Als operator staat ze samen met haar collega’s in voor het volledige machinepark, van A tot Z. Ze zorgt ervoor dat het productieproces gesmeerd loopt en bekijkt welke instellingen nodig zijn om tot het beste resultaat te komen. Dit met oog voor detail, kwaliteit en veiligheid. Een ideale opstap naar doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf, misschien wel als ploegleider?