Wegwerpplastics of ‘single-use plastics’ ken je beter als de witte plastic messen en vorken bij kant-en-klare maaltijden, rietjes, wattenstaafjes en andere eenmalig gebruikte plastic voorwerpen. Vanaf 2021 verbiedt Europa resoluut de productie van deze wegwerpplastics en het gebruik ervan, ondanks het verzoek van de kunststoffenindustrie tot uitstel van deze ‘ban op single-use plastics’ naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus.

De term wegwerpplastic is voor een deel misleidend

Wat is wegwerpplastic of ‘single-use plastic’

De letterlijke vertaling van de Engelse term is ‘eenmaliggebruikplastic’. Dat betekent zoveel als dat je het na gebruik meteen naar de vuilnisbak verwijst, en hopelijk niet ergens in de natuur gooit. In de inleiding kon je al een aantal voorbeelden lezen, maar waar het vooral ook om te doen is, is het verbod op de ‘oxo-degradeerbare plastics’ zoals plastic zakjes, bekers en bakjes waarin dranken of voeding worden bewaard of geserveerd.

Het hoofdingrediënt van de plastic soep

Single-use plastics worden aanzien als het belangrijkste ingrediënt van de zogenaamde plastic soep. Volgens cijfers, die je terugvindt op de website van het Europese Parlement, maakt wegwerpplastic zo’n 49% uit van het totaalvolume afval in zee. Zo’n 18% is niet kunststofgerelateerd. Het is misschien het hoofdingrediënt van de plastic soep, maar is het ook de oorzaak ervan? Vindt plastic zomaar, op zijn eentje, de weg naar onze oceanen?

Ook wegwerpplastic of single-use plastics kunnen gerecycleerd worden

De argumentering van de kunststoffenindustrie dat deze single-use plastics gerecycleerd kunnen worden, valt bij Europa in dovemansoren. Toch kan het. In een interview met de sectorfederatie van de chemische industrie en de life sciences essenscia lees je waarom de term ‘wegwerpplastic’ voor een deel misleidend is.

Wat zijn de alternatieven voor wegwerpplastic?

Er zijn al heel wat alternatieven, maar of die altijd beter zijn, is nog maar de vraag. Wil je het volledige verhaal, kijk dan even naar de TED Talk van Kim Ragaert. De professor aan UGent legt haarfijn uit waarom je best tweemaal nadenkt voor je plastic veroordeelt. Zo vertelt ze over de papierzak uit gerecycleerd materiaal als alternatief voor het plastic zakje in het warenhuis en over de glazen flessen als de oplossing voor het ‘petprobleem’. De feiten spreken voor zich. Je katoenen winkeltas blijkt trouwens ook niet de meest ecologische optie.