Je telefoon is deels van plastic, er zit plastic in je schoenen en een auto valt uiteen zonder alle kunststoffen die erin verwerkt zitten: en er zijn nog veel meer voorbeelden die aantonen dat plastic mee heeft gezorgd voor technologische vooruitgang en welvaart. Maar is kunststof hetzelfde als plastic en omgekeerd?

Wat is het verschil tussen kunststof en plastic?

Wat volgt is een nogal wetenschappelijke, ietwat saaie uitleg over het verschil tussen kunststof en plastic.

“Kunststoffen zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden gemaakt. Kunststof is een organisch materiaal dat is opgebouwd uit zeer grote moleculen die ontstaan door synthese van grondstoffen”, zo staat het te lezen op de website www.stemleerkracht.be. Andere bronnen hebben het over ‘organische materialen die opgebouwd zijn uit macromoleculen en die ontstaan door wijziging van natuurproducten of door de synthese van grondstoffen uit aardolie, aardgas of steenkool’.

  • Een thermoplast is een soort kunststof (polymeer) dat plastisch/zacht en vervormbaar wordt als het blootgesteld wordt aan hitte. Je kan het met andere woorden smelten en in een nieuwe vorm gieten. Kunststoffen smelten bij verhitting en verharden na koelen.
  • Een polymeer is een ‘verbinding’, samengesteld uit een verzameling van identieke moleculen.

De belangrijkste soorten plastic op een rijtje

Alle soorten en types kunststoffen of plastics bespreken, zou ons te ver leiden. Daarom pikten we er enkele thermoplasten uit die je hoogstwaarschijnlijk bekend in de oren zullen klinken.

“Een thermoplast is een plastic dat meerdere malen kan hergebruikt worden. Je verhit het, laat het smelten, giet het in een vorm en laat het hard worden”

Wat is pet of polyethyleentereftalaat?

Wedden dat je het geen drie keer snel na elkaar kan zeggen: polyethyleentereftalaat, polyethyleentereftalaat, polyethyleentereftalaat. Schrijven lukt ons nog net. Pet is de afkorting voor polyethyleentereftalaat, en daar heb je zeker wel al van gehoord. Iedereen kent namelijk de petfles. Het is die waaruit je je favoriete frisdrank drinkt of een goede slok water tijdens of na het sporten.

Een petfles kan je makkelijk recycleren. Gooi ze daarom altijd in de blauwe zak! Wie weet kom je je fles later nog eens tegen in de vorm van een nieuw exemplaar of in je fleecetrui, een nieuw tapijt, jas of slaapzak.

Wat is pvc of polyvinylchloride?

Hier weer dezelfde uitdaging. Probeer het, misschien lukt het wel om polyvinylchloride drie keer na elkaar te zeggen. Pvc is een van de meest gebruikte plastics ter wereld. Er zijn er verschillende soorten, maar je kent ze waarschijnlijk beter in de vorm van een opblaasbaar zwembad, verpakkingen voor snoep of de handschoenen die dokters dragen als ze je moeten onderzoeken. Je vindt pvc ook terug in je schoenen, kabels, vloeren, de auto en in zoveel meer. Het zit trouwens ook vaak in je favoriete speelgoed. Een pvc-buis hoort in de container met het grof huisvuil, op het containerpark. Ook pvc kan gerecycleerd worden.

Wat is PP of polypropeen?

Het zal je al iets makkelijker lukken om polypropeen drie keer snel na elkaar uit te spreken. Dit type plastic klinkt je misschien onbekend in de oren, toch heb je er al veel mee te maken gehad. Al ooit eens een rietje gebruikt, een chipszakje of een zakje snoep opengetrokken? Dan heb je zeer zeker al met PP te maken gehad. Het zit trouwens ook in je bagagekoffer, in keukentoestellen en in bakjes voor in de microgolfoven. Rietjes horen in de restafvalzak, chipszakjes kunnen in de pmd-zak.

Wat is ABS of acrylonitril-butadieen-styreen?

Acrylonitril-butadieen-styreen, daar moet je zelfs niet aan beginnen. Toch kent iedereen deze plasticsoort. ABS is het materiaal dat gebruikt wordt voor de productie van o.a. legoblokken. Je vindt ze ook terug in je PlayStation en andere spelconsoles. De harde plasticsoort kan perfect gerecycleerd worden. Let wel op! Een spelconsole bijvoorbeeld, bestaat uit een combinatie van verschillende materialen.

Wat is PC of polycarbonaat?

Patje Plastic vertelde het je al: geen smartphone zonder plastic. Maar klopt dat wel? Jazeker! Polycarbonaat is een kunststof die vaak gebruikt wordt bij de behuizing van bepaalde types smartphones. Uiteraard is het niet het enige stukje plastic dat je er kan in terugvinden.

Er zijn uiteraard nog veel meer soorten plastic. Dit zijn de meest herkenbare.