Plastic redt levens: je hoort het goed! Die stelling werd nog eens extra kracht bijgezet door de uitbraak en de verspreiding van het coronavirus in ons land, en wereldwijd. Was het niet van de beschermingsmiddelen zoals de maskers en de gezichtsschermen, waren wij en onze zorgverleners er met alle zekerheid veel erger aan toe geweest. Kunststoffen beschermen, houden mensen langer in leven en dragen bij tot de levenskwaliteit.

In coronatijden is plastic een onmisbare grondstof gebleken

Single-use plastics in ziekenhuizen en het operatiekwartier

Wegwerpplastic is van cruciaal, ja zelfs van levensbelang in ziekenhuisomgevingen. Plastic handschoenen, gezichtsmaskers, baxters, katheters, spuiten, … en dat is nog maar het topje van de ijsberg. De lijst is heel erg lang. In coronatijden werden ze vooral gelauwerd voor hun uitzonderlijke barrière-eigenschappen die besmetting tegengaan.

Kunststof beschikt over kwaliteiten die moeilijk nagebootst kunnen worden met andere materialen, daarom zijn er niet meteen goede alternatieven voorhanden.

Laat je hart langer en beter kloppen met kunststof

Een hart bestaat uit meerdere hartkleppen die ervoor zorgen dat het bloed in de juiste richting stroomt. Werken deze niet naar behoren en wordt er te weinig bloed door het lichaam gepompt, dan neemt de kans op hartfalen toe. Een goed werkende hartklep is met andere woorden geen overbodige luxe. Een hartklep kan vervangen worden door een biologische hartklep gemaakt uit dierlijk materiaal (varken of rund) of door een mechanische hartklep. Laatstgenoemde is gemaakt uit duurzaam metaal en plastic en gaat levenslang mee.

Protheses, lichaamsdelen en hulpmiddelen uit kunststof

Mechanische protheses bestaan voor een deel uit kunststof, sommige kunstgebitten zijn volledig uit plastic gemaakt en ook gehoorapparaten kunnen niet functioneren zonder het materiaal. Om maar te zeggen dat kunststoffen vaak een essentiële rol spelen in het verhogen van de algemene levenskwaliteit.

Plastics vermijden ernstigere ongevallen of letsels

Er is praktisch geen enkele sport die zonder kunststof beoefend kan worden. Het gaat van de benodigdheden om de sport effectief te kunnen beleven tot je persoonlijke bescherming, zoals een helm, knie-, scheen- en polsbeschermers. En ook in tal van beroepen is veiligheid een absolute must, denk maar aan beroepen in de bouwsector. Vallen van hoogte behoort tot de vijf belangrijkste oorzaken van zware arbeidsongevallen. Een goede valbeveiliging, vaak deels gemaakt uit kunststoffen, is met andere woorden een absolute must. Denk je verder na over andere beroepen, dan kom je tot de conclusie dat kunststof in veel gevallen een onvermijdelijk deel uitmaakt van ofwel de uitrusting of de veiligheidsvoorzieningen. Een agent kan, tijdens protesten, niet zonder zijn schild en helm. Een brandweerman rekent op zijn veiligheidskleding. En zo zijn er tal van voorbeelden te noemen.