Weet je dat de eerste generatie pvc-ramen en deuren in Europa alleen al goed is voor meer dan 400.000 ton afval? Dat ‘afval’ echter niet het juiste woord is bewijst Deceuninck. De profielspecialist voor onder meer pvc-ramen en deuren verviervoudigde zijn recyclagecapaciteit tot 45.000 ton per jaar, wat overeenkomt met 2,3 miljoen oude ramen die jaarlijks niet worden gestort of verbrand.

Deceuninck verviervoudigde zijn recyclagecapaciteit tot 45.000 ton per jaar

Pvc is 100% recycleerbaar

Pvc is een 100% recycleerbaar materiaal met een potentiële levenscyclus van minstens 350 jaar. Het kan minimum 10 keer worden gerecycleerd zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen. Zonde toch om afgedankte ramen te storten of op de brandstapel te gooien wanneer ze perfect kunnen worden gebruikt als hernieuwbare grondstof? Deceuninck zet hier volop op in met haar hoogtechnologische recycleerfabriek. Met een capaciteit van 45.000 ton harde pvc per jaar, is deze fabriek de grootste van West-Europa.

Pvc kan minimum 10 keer worden gerecycleerd zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen

De recyclagelijn verwerkt de toenemende stroom aan eerste generatie ramen op een kwalitatieve manier

Circulaire economie: de kringloop sluiten

De recyclagelijn, die sinds december 2018 operationeel is, verwerkt de toenemende stroom aan eerste generatie ramen op een kwalitatieve manier. Ze is uitgerust met high-end technieken die ook glasvezel kunnen recycleren. De gerecycleerde grondstof wordt vervolgens gebruikt voor de productie van nieuwe profielen, wat de kringloop sluit en een circulaire economie creëert.

Deceuninck zet volop op in met haar hoogtechnologische recycleerfabriek

Recyclage levert minder CO2-uitstoot op en zorgt voor energiebesparing

De cijfers liegen er niet om: een dergelijke aanpak is bijzonder duurzaam. Een capaciteit van 45.000 ton gerecycleerd materiaal komt overeen met 2,3 miljoen ramen die jaarlijks worden gered, een reductie van 90.000 ton CO₂-uitstoot en een energiebesparing van 90%. Pvc recycleren vergt immers 90% minder energie dan nieuwe pvc produceren. Indrukwekkend, toch?