Jammer, want weet dat je versleten matras perfect kan worden gerecycleerd en je hiermee jouw steentje bijdraagt aan een duurzamere maatschappij. Je hoeft ze enkel terug binnen te brengen. Isolatiespecialist Recticel ontwikkelde bovendien een innovatieve recyclagetechniek waarbij de oude schuimvulling uit gebruikte matrassen een tweede leven krijgt als isolatiemateriaal.

Recticel ontwikkelde de voorbije jaren binnen het kader een baanbrekende recyclagetechnologie. Van links naar rechts: Bart Haelterman, Geert Gabriel en Mieke Van Hauwermeiren – Recticel.

Wake-up call

Mogen we je even wakker schudden? Volgens cijfers van de Vlaamse overheid worden er in Vlaanderen alleen al elk jaar 400.000 matrassen afgedankt. Dit komt neer op ongeveer duizend per dag. Cijfers van beddenspecialist Auping hebben het over jaarlijks 35 miljoen matrassen in Europa en 20 miljoen in de Verenigde Staten.

Afgedankte matrassen worden helaas nog te vaak naar het containerpark gebracht, weggegooid, verbrand of komen in het slechtste geval langs de kant van de weg terecht. En dat verdienen ze niet.

Aanvaardingsplicht op komst

Een stap in de goede richting is de aanvaardingsplicht, die vanaf 2021 in werking treedt. Handelszaken en fabrikanten worden hierbij verplicht worden om oude matrassen terug te nemen met de bedoeling ze maximaal te recycleren.

Volgens Recticel komen er in Belgiƫ circa 1 miljoen matrassen terug na gebruik, waarvan slechts 1% wordt gerecycleerd in Europa. Redenen zijn de logistieke kosten, technische uitdagingen en negatieve perceptie bij de klant.

Het goede voorbeeld

De isolatiespecialist geeft als belangrijkste producent van polyurethaan het goede voorbeeld. Recticel ontwikkelde de voorbije jaren binnen het kader van de speerpuntcluster Catalisti een baanbrekende recyclagetechnologie.

De pilootinstallatie focust op de mechanische recyclage van polyurethaan uit gebruikte matrassen. De gerecycleerde materialen kunnen in tal van toepassingen worden gebruikt, zoals akoestische isolatiepanelen. Ook industriƫle toepassingen zoals compressoren behoren tot de mogelijkheden. En er wordt momenteel volop gezocht naar andere innovatieve oplossingen. Of hoe ook afgedankte matrassen kunnen bijdragen tot de circulaire economie.