Zeg jij iets tegen iemand die zonder enige schaamte afval op de grond gooit? Ja? Goed zo! Neen? OK, dat begrijpen we ook wel. Niet iedereen kan even goed om met opmerkingen. Voor je het weet krijg je een boze of agressieve reactie. Het is wel jammer om te constateren dat nog steeds heel veel mensen zomaar plastic in de natuur of op straat gooien.

Plastic wordt nog te vaak zonder enige schaamte op straat of in de natuur gegooid

Een kleine moeite maakt een wereld van verschil

Afval uit de natuur houden, begint bij jezelf

Je rijdt achter een wagen waar je de chauffeur een blikje of een papiertje uit het raam ziet gooien of je wandelt door het park en ziet een roker doodleuk zijn sigaret op de grond gooien. Sluikstorten of vervuilen zie je – als je je ogen goed openhoudt – om de haverklap. Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld geworden. Zolang we – en bij uitbreiding de maatschappij – hier niet streng op reageren, blijven dergelijke praktijken ongestraft en zal ook de plasticsoep in grootte/volume blijven toenemen. Met een gasboete van 350 euro blijk je te weinig mensen af te schrikken. Vervuiling tegengaan begint bij mij, jou, bij ons. Geen vuilnisbak in de buurt? Hou je afval dan gewoon even bij tot je wel de mogelijkheid ziet om het afval ergens te deponeren.

Hoe reageer jij op vervuilers?

Iemand aanspreken op zijn gedrag houdt bepaalde risico’s in, zeker als je de persoon in kwestie niet kent. Het is een andere zaak als je vriend, vriendin, je broer of zus, je ouders of iemand die je kent dat doet. Dan kan je makkelijker een opmerking maken en hen wijzen op hun verantwoordelijkheid. Heb je een groot hart voor de natuur, dan houdt niets of niemand je erop tegen om het afval op te rapen en zelf in een vuilnisbak te gooien. Pas op, niemand zal het je ooit kwalijk nemen dat je andermans afval niet opruimt.

Na plastic, papiertjes en ander afval zijn mondmaskers de nieuwste ‘afvaltrend’

De coronacrisis heeft de wereld op zijn grondvesten doen daveren. Wie had eind 2019 kunnen voorspellen dat we vandaag met zijn allen mondmaskers zouden dragen. Niemand! Wat wel voorspelbaar was, is dat mondmaskers zouden opduiken in de natuur en op straat. Het wegwerpgedrag van heel wat mensen werd voor een zoveelste keer pijnlijk duidelijk. Afval dat je in de natuur spot, komt er uiteraard niet zomaar. Plastic wandelt ook zomaar de zee niet in. Voor de mondmaskers geldt hetzelfde. De verantwoordelijkheid ligt bij ons, niet bij de materialen of producten die we dagelijks gebruiken.