De circulaire economie is een verhaal waarin plastics een belangrijke rol te spelen hebben. Maar wat betekent dat nu precies, circulaire economie? Heb ik hier persoonlijk mee te maken of kan ik zelf iets doen om hiertoe bij te dragen? We doen het voor jou uit de doeken.

De circulaire economie is een globaal streefdoel

Circulaire economie in 5 zinnen uitgelegd

In de term circulair herken je het woord cirkel. En zoals je weet, vanuit de wiskundelessen, is een cirkel oneindig. Als de circulaire economie in gang wordt gezet, kent het in principe geen einde. Maar zo strikt kan je het eigenlijk niet nemen. Het gaat vooral om het duurzaam omspringen met materialen en reststoffen. Zo kan je sommige plastics meerdere levens schenken en hou je die zo langer in de zogenaamde ‘materials loop’ of materialenkringloop.

Een waardevol materiaal waardevol houden: dat is eigenlijk de clue van het hele verhaal.

Herstellen, verkopen, upgraden of omtoveren tot nieuwe producten

Een waardevol materiaal waardevol houden: dat is eigenlijk de clue van het hele verhaal. Iets is pas afval als je het zo bestempelt. Net zoals katten, hebben ook heel wat materialen meerdere levens. Een uitstekend voorbeeld zijn de oude ramen van Deceuninck. Het West-Vlaamse kunststoffenbedrijf recycleert haar oude pvc-ramen op grote schaal, waardoor het afval niet wordt verbrand of gedumpt, maar wel wordt aangewend om te gebruiken voor de productie van nieuwe ramen. Lees hier het verhaal van Deceuninck.

We leven in een wegwerpmaatschappij. Als onze televisie stuk is, dan kopen we al snel een nieuwe. Het is meestal het beste argument om een betere, meer geavanceerde tv in huis te halen. Zo gaat het met veel producten. Wie gaat nog naar een schoenmaker? Laat jij de gaten in je kousen stoppen? Ondanks een opmars van hersteldiensten gooien we met zijn allen nog te veel zaken zomaar weg, terwijl het product eigenlijk een tweede, derde, zelfs vierde leven kan krijgen.

Plastic speelt belangrijke rol in de circulaire economie en er is nog veel potentieel

Akkoord, niet alle plastic kan zomaar gerecycleerd worden, maar er zijn veel soorten die wel kunnen omgetoverd worden tot nieuwe producten of onderdelen. Die nieuwe materialen worden hoofdzakelijk ingezet in de verpakkings- en de bouwsector. Er zijn uiteraard ook heel wat voorbeelden te vinden in andere sectoren zoals o.a. in de automotivesector, de speelgoed- en elektronica-industrie etc.

Het PolyCE-project is een initiatief dat door de Europese Commissie gefinancierd is en dat bestaat uit een consortium van 20 deskundige organisaties. Zij werken samen om het gebruik van nieuwe kunststoffen aanzienlijk te verminderen en het gebruik van recyclaten in nieuwe elektronicatoepassingen te verbeteren.

Uit de cijfers blijkt dat er nog heel wat potentieel is voor kunststoffen in de circulaire economie.