Spring naar de inhoud

STEM-Challenge

Tijdens de ‘challenge’ ontdekken de leerlingen dat kunststof meer is dan de garnituur in de spreekwoordelijke plasticsoep. Met behulp van correcte informatie en door middel van eigen onderzoek komen ze te weten hoe belangrijk het is om juist om te springen met kunststof en leren ze het belang van sorteren en recycleren.

Instructiefilmpjes

De STEM-challenge is een echte hit bij onze jongeren. Ze leren iets meer over de technieken, het materiaal en gaan met gerecycleerde onderdelen aan de slag. Volg de stappen in de video’s hieronder.

01

15 mm afmeten vanaf de wielkast.
20 mm afmeten vanaf de onderkant.
Plaats een punt op het chassis.

02

Neem het houten blokje.
Plaats het chassis van de Porsche over het blokje.
Boor aan beide zijden een gaatje (5,5 mm) met een accuboormachine.

03

Steek de draadtap M4 in het wringijzer.
Steek de draadtap recht in het gat. Wring in wijzerzin en breng de draad aan.
Draai de draadtap meerdere keren, tot de tap volledig door het gat zit.
Herhaal bij alle twaalf de gaten.

04

Verwijder de beschermfolie van het chassis.

05

Teken een lijn op 63 mm.
Boor met een accuboor gaatjes van 55 mm.
Gebruik een haardroger om de lijn op 63 mm te plooien.

06

Draai de auto om en steek de onderplaat met de zijkanten in het chassis.
Plaats een sluitring op de bouten en steek deze van buiten naar binnen door de auto en het plaatje. Schroef de moeren op de bouten.
Span ze met de hand aan.

07

Leg het plaatje bovenop de gaatjes. Passen ze niet? Maak het gat iets groter met de accuboormachine. Neem een bout en schuif er een rondel over.
Draai de bout half in het chassis. Creëer zo wat speling. Pas als alle vier de plaatjes op het chassis zitten, draai je ze vast met de sleutel nr. 7.

08

Neem een as en schuif deze door het gaatje in de plaatjes. Bevestig de wielen op de as. Twee wielen per kant. Zorg dat de mooiste kant van de wielen zichtbaar is aan de buitenkant.
Verwarm de uiteinden van de as met een aansteker tot er zich een braam vormt. Let op dat je het chassis van de wagen niet doet smelten.

09

Tot slot span je alle moeren aan. Hou het chassis omhoog. Steek een sleutel aan de binnenkant van de auto en span de moeren aan de buitenkant stevig aan. Herhaal deze handeling ook aan de andere kant.

Waarom PlastIQ Moov?

Plastic Moov is de opvolger van Plastic LAB, een mobiel recyclagelabo dat Vlaanderen rondtoert. Voornaamste missie? Het verruimen van de blik van kinderen, studenten, bedrijven en het algemene publiek op het grotere verhaal dat plastic is. Ontdek verschillende technieken om plastic te recyclen en kom te weten waarom een job in de kunststoffensector misschien wel iets voor jou is.

Meer lezen

Contact

Vul het contactformulier in.

PlastIQ Moov helpt graag de blik van jouw studenten en leerlingen verbreden, maar ook die van de werkzoekenden en werknemers. Wil je een beroep doen op onze expertise of ben je op zoek naar correcte informatie over het onderwerp? Meer weten over ons educatief materiaal? Stel je vraag, wij formuleren binnen de kortste keren een antwoord op maat.

Nieuwsbrief

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Meer info